VvE Westerbergen, Echten, Drenthe, Recreatiepark Westerbergen, Vakantiepark Westerbergen

Eropuit in Echten

Als eigenaar van een vakantiehuis in Westerbergen weet u hoe mooi de omgeving is. Drenthe is een uitstekende locatie voor fiets- en wandelvakanties, met maar liefst 1.400 kilometer aangelegde paden. Vakantiepark Westerbergen bevindt zich tussen de  verschillende natuurgebieden. Het dorp Echten kent een rijke geschiedenis. 

VvE Westerbergen, Echten, Drenthe, Recreatiepark Westerbergen, Vakantiepark Westerbergen

Geschiedenis Echten

Echten ligt in het buurtschap Echtsenebroek, waar u Westerbergen vindt. Het vakantiepark werd gebouwd na een grote heide- en bosbrand.

Al in 1811 wordt de plaatsnaam Echten voor het eerst geregistreerd. Dit is terug te vinden in een stoklegging, een officieel document voor onroerend goed rond 1800. In de stokleggingsbrief draagt Ghiselbertus het bezit Te Echtene over aan het Klooster van Ruinen. Ghiselbertus tradt daar zelf in de abdij, en zo bleef hij toch verbonden met Te Echtene. Vanaf 1207 verandert Te Echtene in Echten.

De betekenis van de naam van het dorp is waarschijnlijk af te leiden naar ofwel een echte, iemand die hoorde bij het hof van de bisschop, of naar het werkwoord echten. Dit betekent iemand vogelvrij verklaren of verbannen. 

VvE Westerbergen, Echten, Drenthe, Recreatiepark Westerbergen, Vakantiepark Westerbergen

Het Huis te Echten

Een van de bekendste gebouwen van de gemeente is Het Huis te Echten. De eerste tekeningen dateren terug tot in de 12e eeuw. Het Huis is een havezate, beter bekend als een hofstede, grote boerderij of burcht. Het bezit van een havezate was een voorwaarde voor lidmaatschap van het ridderschap. Het oudste gedeelte van het huidige huis is waarschijnlijk gebouwd in de 15e eeuw en bevindt zich aan de achterzijde. Het Huis te Echten heeft vele veranderingen en verbouwingen doorstaan met de eeuwen die verstreken. Hierbij werden extra vleugels gebouwd, kappen verhoogd en delen gereconstrueerd.

Tegenwoordig is Het Huis een werkplaats voor de Stichting Visio, voor visueel  en verstandelijk gehandicapten.